Voetverzorging bij reuma

Bij cliënten met Reumatische aandoeningen gaan wij erg voorzichtig te werk. Een handdruk kan bij deze cliënten immers al pijn doen. Die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig, het met een watje over de voeten strijken om te desinfecteren kan al zeer pijnlijk zijn. Een Reuma patiënt is extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Toch kunnen wij deze cliënten helpen door eelt en likdoorns te verwijderen. Deze geven namelijk extra pijn en veroorzaken een ander looppatroon. Zij worden vaak veroorzaakt door;

  • De veranderende stand van voeten tenen.
  • Het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift.
  • Schoenen die niet goed (meer) passen.

Als Reuma patiënt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg doordat de tenen in de verdrukking komen, omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standafwijking van de voet. De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:

  • Verkleuringen.
  • Verdikte of juist extreem dunne nagels.
  • Brokkelige nagels.
  • Eeltvorming onder de nagels.
  • Ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels).

Naast het verwijderen van likdoorns en eelt kunnen wij met drukvrij leg materialen likdoorns voorkomen of de pijn verlichten.

Certificaat voetverzorging bij Reumatici

De medisch pedicures hebben het certificaat voetverzorging bij Reumatici behaald. Daarnaast zijn zij verplicht de cursus richtlijnen voor risicovoeten te volgen en volgens deze richtlijnen te werken.

Ook moeten de pedicures elk jaar bijscholing volgen om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Het is raadzaam om, ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn, enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar de pedicure te gaan. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van voeten met Reumatici. Zij kunnen gerichte adviezen geven. De pedicure voert minimaal één keer per jaar een voetscreening uit bij een Reumapatiënt, om te kijken of er veranderingen zijn in het gevoel van de voeten en of er standveranderingen zijn. Indien nodig wordt u geadviseerd om uw huisarts, een specialist en/ of podotherapeut te bezoeken.

Verwijzing en vergoeding

Met een verwijsbriefje van de huisarts/specialist kunnen mensen met een reumatische aandoening een vergoeding, van de pedicurebehandeling, van hun ziektekostenverzekering krijgen. De behandeling wordt aan de pedicure afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden. De eerste factuur dient samen met het verwijsbriefje te worden ingestuurd. Bij uw eerste bezoek aan de pedicure moet u wel uw verwijsbriefje en verzekeringspasje meenemen, opdat uw verzekeringsnummer en het BSN op de factuur vermeld kunnen worden. Deze regeling is ingevoerd ter bevordering van een goede regelmatige controle op de voeten om eventuele complicaties te kunnen voorkomen.

Informeer bij uw zorgverzekeraar voor vergoeding van uw behandelingen. Sommige verzekeraars vergoeden alleen bij Reumatoïde Artritits, anderen ook bij de overige reumatische aandoeningen zoals Jicht, Fibromyalgie, Ziekte of fenomeen van Brechtrew, Ziekte of fenomeen van Reiter.