Voetverzorging bij diabetes

Bij diabetespatiënten zijn de voeten één van de zorgenkindjes van de medische wereld. Dit komt doordat de voeten van diabetes patiënten extra gevoelig zijn. Hierdoor is de voetverzorging bij diabetes extra belangrijk.

De voeten van diabetici zijn namelijk extra gevoelig, want:

 • De bloedtoevoer in de benen en voeten kan verminderen.
 • De huid verandert en wordt kwetsbaarder.
 • Het gevoel in de voeten kan verminderen of totaal uitvallen.
 • De voeten veranderen vaak van vorm.
 • Nagels verdikken en vervormen vaak.

Deze veranderingen gebeuren niet in één dag, maar dit proces gebeurd geleidelijk aan, daardoor bent u extra kwetsbaar en heeft u een probleem als u kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels of wondjes heeft. Mede door de verminderde doorbloeding genezen de wondjes niet/niet zo snel en door het verminderde gevoel verneemt men vaak niet dat er een wondje of likdoorn gevormd is. Pedicures besteden extra aandacht aan uw voeten om hen zolang mogelijk te vrijwaarden van wonden en zweren. Mede, omdat een klein wondje kan lijden tot een amputatie van een deel van de voet. Door goede voetverzorging en samenwerking met ander disciplines word geprobeerd om dit te voorkomen.

Certificaat voetverzorging bij diabetici

De pedicures die mensen met diabetes mogen behandelen moeten een extra opleiding volgen om het certificaat voetverzorging bij diabetici te behalen. Daarnaast zijn zij verplicht de cursus richtlijnen voor risicovoeten te volgen en volgens deze richtlijnen te werken. Zij staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor pedicures, daartoe moeten de pedicures elk jaar bijscholing volgen om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.

Als medisch pedicure voldoe ik uiteraard aan deze eisen.

Behandelingen

Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn, is het raadzaam enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar de medisch pedicure te gaan. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van voeten met diabetici. Zij kunnen gerichte adviezen geven. De medisch pedicure doet jaarlijks een voetscreening bij een diabetespatiënt, om te kijken of er veranderingen zijn in het gevoel van de voeten en of er standveranderingen zijn. Indien nodig wordt u geadviseerd om uw huisarts, een specialist en/ of podotherapeut te bezoeken. Daarnaast zal de frequentie van screenen verhoogt worden van 1 tot 4 keer per jaar afhankelijk van de klasse waarin de risicovoet valt m.a.w. in welke mate het gevoel en de stand afgenomen zijn.

Zorgprofiel 2, 3 of 4

Indien u valt onder zorgprofiel (ZP) 2,3 of 4 dan kunt u een deel van de behandeling uit de basisverzekering vergoed krijgen. Uw huisarts, diabetisch verpleegkundige of internist geeft aan of u naar de Podotherapeut of Ketenzorg moet voor het maken van een behandelplan. In het behandelplan staat welke delen van de voeten behandeld mogen worden voor de vergoeding vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing. Indien u kiest voor behandeling van overige delen van de voet dan moet daarvoor bijbetaald worden.

Verwijzing en vergoeding

Met een verwijsbriefje van de huisarts/specialist kunnen mensen met diabetes een vergoeding van de pedicurebehandeling, van hun ziektekostenverzekering krijgen. De behandeling wordt aan de medisch pedicure afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden. De eerste factuur dient samen met het verwijsbriefje te worden ingestuurd. Bij uw eerste bezoek aan de medisch pedicure moet u wel uw verzekeringspasje mee nemen, opdat uw verzekeringsnummer en het BSN op de factuur vermeld kunnen worden.

Podotherapeuten

Pedicure Friesland is aangesloten bij onderstaande Podotherapeuten;

 • Voetz Podotherapie te Burgum
 • Voetzorg Friesland te Leeuwarden
 • Wassink te Roden
 • H&L te Groningen(UMCG)
 • GHC, Groninger Huisartsen Coöperatie

Zorgprofiel 0 en 1

Voor ZP 0 en 1 gelden andere regels.

ZP 0; volledig gevoel aanwezig, geen bloedvat problemen, geen drukplekken.
De meeste verzekeringen vergoeden de behandeling dit jaar niet*.

ZP 1; verminderd gevoel / bloedvat problemen / drukplekken aanwezig.
Wordt vergoed door de meeste verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering*.

*deze gegevens kunt u vinden in uw polisvoorwaarden.

Wat kunt uzelf doen;

Controleer dagelijks uw voeten op mogelijke wondjes of huidbeschadigingen, vergeet hierbij niet de ruimte tussen de tenen. Het gebruik van een spiegel maakt het soms gemakkelijker, als u zelf niet meer onder uw voeten kan kijken vraag het dan aan een ander familielid of aan de wijkverpleging.

 • Loop met kleine passen, dit zorgt ervoor dat er minder belasting op de voorvoet en de hiel komt.
 • Loop niet te lang achter elkaar, dit voorkomt huidbeschadigingen en blaren.
 • Draag sokken zonder naden.
 • Doe regelmatig voetgymnastiek.
 • Controleer uw schoenen, voordat u die aandoet, op oneffenheden, steentjes  kattengrit, spijkertjes ed.
 • Was de voeten dagelijks met lauw water zonder zeep en droog ze goed af vooral tussen de tenen. Neem géén voetenbaden, daarvan wordt de huid week en extra kwetsbaar.
 • Knip nagels recht en niet te kort of beter laat dat door een pedicure met aantekening diabetische voet / medisch pedicure doen.
 • Verwijder zelf geen eelt of likdoorns. Gebruik nooit likdoornpleisters, deze bevatten Salicylzuur. Dit zuur “eet”niet alleen de likdoorn weg maar ook de gezonde huid eromheen. Door het mogelijk verminderde gevoel worden de wondjes niet gevoeld!
 • Smeer uw huid dagelijks dun in crème speciaal bedoeld voor de huid van diabetici.
 • Gebruik nooit een kruik of elektrische deken.
 • Neem bij bijzonderheden altijd contact op met een arts.

Schoenen

Goede schoenen zijn ook erg belangrijk. Zij voorkomen voetklachten.

Welke schoenen zijn geschikt?

 • Een verantwoorde hakhoogte, max. 3 cm, en breedte te kiezen.
 • Erop te letten dat het bovenleer zacht en soepel is.
 • Erop te letten dat er geen stiknaden of randen zitten aan de binnenzijde van de schoen.
 • Bij voorkeur een schoen kopen met een wreefsluiting; een veter- of klittenbandsluiting sluit goed aan op de wreef.
 • Erop te letten dat de loopzool van licht materiaal is gemaakt en dat deze slipvast en verend is. Geen leren zool dus.
 • Erop te letten dat uw hiel goed omsluit.
 • Erop te letten dat het voetbed de druk verdeelt en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat.
 • Te zorgen voor goed passende sokken of kousen ( zonden naden, draadjes, stopplekken en knellende boorden).

Tip voor de juiste schoenmaat

Teken de omtrek van uw voet na op een blanco velletje papier, dit doet u door met de ontblote voet op een papier te gaan staan en uw gewicht te verdelen over beide voeten. Met pen/potlood laat u iemand de omtrek van uw voet tekenen.

Nu hebt u de juiste lengte en breedte van uw voet en kunt u in de winkel de schoen eerst op uw tekening zetten om te zien of de schoen ruim genoeg is.

De tenen hebben ongeveer 1 cm. loopruimte nodig aan de voorzijde, maar ook moet er voldoende ruimte zijn voor uw grote en uw kleine teen. Als de schoen op de tekening staat mag er geen enkel teentje uitsteken! Anders is dit vragen om problemen. Al draagt u schoenen van € 300,–, als deze te kort en/of te smal zijn, zijn deze schoenen niet geschikt voor uw voeten.

Uw sportschoenen moeten zelfs nog iets ruimer/langer zijn. Uw voeten worden nl. ongeveer een 1/2 tot een hele cm langer tijdens het sporten, bij wandelen/hardlopen is dat na ong. 10 km al het geval. Dit komt door de belasting van de spieren van de voetzool, de bogen worden iets vlakker en daardoor wordt de voet langer. Na het sporten trekken de spieren weer bij. Om blauwe of loslatende teennagels te voorkomen, koop schoenen die ruim genoeg zijn!