Nagels heeft iedereen op zijn / haar vingers en tenen. Ze dienen ter bescherming van de onderliggende huid, zenuwen, tastorganen en bloedvaten. Normaal gesproken bedekken de nagels de gehele bovenkant van vingertoppen en tenen. Een gezonde nagel is van nature glad, vlak, kleurloos en buigzaam. Door allerlei factoren kunnen er veranderingen in de kleur, dikte of buigzaamheid ontstaan.
Oorzaken ingroeiende nagels
De oorzaken kunnen we in twee hoofdgroepen verdelen;
- erfelijke aandoening.
- verworven cq. verkregen aandoeningen.
De verworven aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben. We kunnen ze onderscheiden in de volgende categorieën;
- Verkeerde verzorging; nagels afscheuren, nagels rond knippen, nagelhoeken niet wegvijlen. Als de nagels te kort geknipt worden gaat de teentop omhoog groeien en stoot de nagel tegen de teentop aan ipv dat hij eroverheen glijdt,
- Te strakke sokken/kousen (ge)dragen, advies pantykousjes met een harde naad kunt u beter binnenste buiten aandoen.
- Te smalle schoenen (ge)dragen.
- Te kleine schoenen (ge)dragen. 85 % van de bevolking loopt op te kleine (te korte) schoenen.
- Te hoge hakken (ge)dragen.
- Trauma; iets op de nagel laten vallen of flink gestoten.
- Bepaalde ziektes.
- Schimmel/bacteriële infecties.
- Gebruik van bepaalde soorten medicijnen m.n. Prednison.
Het vervelendste en meest pijnlijkste probleem van de nagels is, dat ze in kunnen groeien. Ingroeiende nagels zijn nagels die vervelende pijn in de nagelriemen veroorzaken, soms kunt u zelfs de lakens er niet op velen. Ze hebben de neiging om door de huid heen te prikken, maar doen dat nog net niet. De nagels drukken in de huid en veroorzaken veel pijn en ongemak bij het lopen. Regelmatig ontstaat er veel eelt in de nagelwal en dit veroorzaakt dan een likdoorn, welke zeer pijnlijk kan worden. Wat de oorzaak daarvan is valt niet altijd te achterhalen.
Vaak lost het probleem zich al op door regelmatig uw voeten te laten verzorgen.
Gevolgen van ingroeiende nagels
Indien de nagel door de huid heen prikt dan is het een ingegroeide nagel. Deze gaat vaak gepaard met ontstekingverschijnselen. Men heeft dan een dikke rode en pijnlijke teen. De teen voelt warm aan en het lopen is vaak moeizaam. Vaak ontstaat er pusvorming. Het kan helpen om driemaal daags te spoelen met lauwwarm water, dus niet in een voetenbadje maar m.b.v. de douchekop. De evt. aanwezige bacteriën spoelen meteen de goot in en kunnen zich niet in het lekkere warme water van het voeten badje vermenigvuldigen en zich netstelen in andere wondjes op de voet.
Mensen met deze aandoening doen er verstandig aan eerst naar de huisarts te gaan. Als de ontsteking over is kunnen wij verder gaan met behandelen en de nagel begeleiden om op de juiste manier te groeien.
De behandeling
Tijdens de behandeling kunnen wij zo’n nagel pijnvrij maken door het scherpe hoekje dat in de huid drukt te verwijderen. In de nagelriem doen we een stukje verbandgaas, Copoline, om de druk van de nagel op de nagelriem te verminderen. Met een aantal behandelingen en goede adviezen is het probleem vaak goed onder controle te houden. Maar bedenk wel dat de pedicure het gevolg kan weghalen maar niet de oorzaak. Als u te kleine schoenen draagt zult u zelf daar wat aan moeten doen en grotere of bredere schoenen moeten kopen waarin u uw tenen vrij kunt bewegen zonder de voor- en zijkant van de schoen te voelen.
Uw voetverzorgster kan u hierover informeren en tevens kan zij uw schoenmaat controleren.
Soms lukt dat niet op deze manier en zijn nagelbeugels nodig. Hierover vindt u meer informatie onder het kopje nagelbeugels.