Screenen van risico voeten

Waarom screening van (risico)voeten?

Bij het screenen van de risicovoet gaat het om het uitvoeren van een aantal testen om zo vroegtijdig (mogelijke) complicaties te herkennen.Die complicaties kunnen het gevolg zijn van bv diabetes mellitus, reumatische artritis, chemokuren, neuropathie, gebruik van bepaalde medicijnen. Patiënten met b.v. Diabetes Mellitus hebben een grotere kans op voetproblemen dan mensen zonder Diabetes Mellitus. Eén op de vier mensen met Diabetes Mellitus krijgt hier vroeg of laat mee te maken.

Men kan last krijgen van;

  • koude voeten,
  • tintelende voeten,
  • pijnscheuten,
  • minder gevoel in je voeten,
  • het gevoel op watten te lopen,
  • moeilijk genezende wondjes,
  • verkleuringen van de nagels en de huid

Door een wisselende of te hoge bloedglucosespiegel kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigen. Door middel van een screening kan ik controleren of er bij u veranderingen zijn ontstaan in de doorbloeding (angiopathie) en/of het gevoel (neuropathie). Indien tijdens deze screening blijkt dat daar bij u sprake van is voeten krijgt u specifieke adviezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schoenadvies, voetverzorgingstips of het advies om podotherapeutische zolen aan te laten meten.

Waarom is het zo belangrijk om onderstaand onderzoek te doen?

Veranderd het gevoel in uw voeten? Voelt u dan het knoopje in het stiksel van uw schoen nog wel? Het kleine korreltje kattengrit/steentje onder de binnenzool van uw schoen?

De achteruitgang van uw gevoel gaat meestal langzaam, sluipenderwijs en wordt daardoor (te) laat opgemerkt. Er ontstaan likdoorns of zelfs wondjes, die u niet voelt maar die door de verminderde doorbloeding ook nog eens slecht genezen. Vaak komt daar ook nog een infectie bij, met alle gevolgen van dien.

Wonden die moeilijk genezen, met het gevaar dat de teen, een deel van de voet of zelfs hogerop het been een amputatie moet gaan plaatsvinden.

Tezamen met u, uw huisarts, uw behandelend arts en de podotherapeut hoop ik deze complicaties te kunnen voorkomen.

Te kleine schoenen niets van gemerkt

Screening van (risico) voeten gaat in mijn praktijk op de volgende manier:

  • We maken blauwdrukken van beide voeten, in stand en indien mogelijk ook als de cliënt loopt. Aan de hand van de blauwdrukken kunnen we eventuele standafwijkingen en overbelasting van de voet zien.
  • Daarnaast testen we of het gevoel nog goed aanwezig is; met behulp van een monofilament en een stemvork voeren wij deze test uit.
  • Ook testen we of de doorbloeding nog goed is handmatig/met een doppler. We kijken naar de kleur van de voeten en naar de temperatuur.
  • Daarnaast doen we ook een schoenonderzoek, om te bekijken of deze passend is voor uw voeten.

Al deze gegevens worden verwerkt in de computer en in een kort verslag samengevat voor uw huisarts, uw behandelend specialist en/of diabetes verpleegkundige en de Podotherapeut. Zijn er complicaties waarvan wij denken dat u daar eerder mee naar de huisarts moet, dan hoort u dat uiteraard meteen en krijgt u een verwijsbrief mee.

Het onderzoek gebeurd zonder pijn te veroorzaken.