Cryotherapie tegen wratten

Penetrating Jet Freezing met de CryoPen®
Supersnel, vrijwel pijnloos en definitief weg die wratten!

Wratjes

De Cryopen® is op dit moment het meest innovatieve product wat er op wratten behandelings gebied te vinden is. Dit op een pen lijkende instrument bevat een ampul, voor eenmalig gebruik, met daarin vloeibaar gas. Met een temperatuur van – 55 graden Celsius sprayt een fijne, nauwkeurige straal van het vloeibare gas op de te behandelende wrat. Het vloeibare gas bevriest de cellen in de wrat. In deze cellen zit het besmettelijke virus, welke door de bevriezing ook gedood wordt. Met de Cryopen® is het mogelijk wratten tot op de millimeter nauwkeurig te behandelen. Vrijwel pijnloos en geen beschadiging van gezonde huid, dit is dus een enorme vooruitgang in vergelijking met de vloeibare stikstof behandeling!

Deze methode is daarom uitermate geschikt voor de behandeling van wratten bij kinderen.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met de Cryopen®?

Voordat we de wratten gaan behandelen verwijder ik het eelt, dat zich bovenop de wrat gevormd heeft. Het vloeibare gas hoeft niet eerst de harde eeltlaag te bevriezen om de wratcellen en het virus te doden. Door eerst het eelt te verwijderen komt de behandeling dus dieper in de wrat terecht.

Uit de voorkant van de pen komt een klein straaltje vloeibaar gas. Dit straaltje houd ik gedurende een aantal seconde op de wrat, afhankelijk van de dikte van de wrat. Hierbij voel je kleine koude prikjes. Als de wrat helemaal bevroren is stoppen we even en laten de wrat langzaam ontdooien. Daarna wordt hij nog een keer behandeld met de Cryopen® op dezelfde manier. Indien het een doornwrat betreft kan het noodzakelijk zijn om de wrat drukvrij te leggen met medical tape-ing. U krijgt instructies mee om deze behandeling thuis te herhalen. Na 2 of 3 dagen zie je een verkleuring van de wrat en na een dag of 10 tot 14 laat de (bovenlaag)wrat los. Na de eerste behandeling wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor over 14 dagen. Dan wordt bekeken of het zinvol is de wrat nog een keer te behandelen met de cryopen® of dat het gedode weefsel alleen verwijderd moet worden.

Cryotherapie helpt ook bij steelwratjes, meestal is 1 behandeling dan voldoende. De steelwratjes vallen na 10 tot 14 dagen gewoon af.

Ouderdomsvlekken en fibromen zijn veel voorkomende huidontsieringen. Ook deze plekjes kunnen met de Cryopen® in één behandeling verwijderd worden.

Hand- en voetwratten hebben meestal meer behandelingen nodig, afhankelijk van de tijdsduur dat ze aanwezig zijn en de grootte qua omtrek en qua diepte.

Wat zijn wratten nu eigenlijk?

Mozaïk wrat

Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Vrij veel mensen hebben wel eens last van wratten. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen meestal vanzelf, maar ze zijn, indien ze opengemaakt worden, wel besmettelijk en ook kunnen pijnlijk zijn b.v. indien zij zich onder de voet bevinden of op gewrichten.

Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan twee tot twintig maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus. Er bestaan wel 100 soorten virussen die wratten veroorzaken, maar die verder onschuldig zijn. Het afweersysteem van kinderen is vaak nog niet zo sterk als bij volwassenen. Kinderen hebben daarom eerder last van wratten.

Welke soorten wratten kennen wij?

  • De ‘gewone’ wrat is een bloemkoolachtige, scherp begrensde bobbel. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.
  • De voetwrat zit op de voetzool. Er worden drie typen onderscheiden: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt), de doornwrat (die pijnlijk is en in de diepte is gegroeid) en de solitaire wrat.
  • De vlakke wrat wordt ook wel de ouderdomswrat genoemd is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Ze komen voornamelijk voor op gezicht, armen en benen.

Daarnaast bestaan er venuswratten, meestal rond de anus of de geslachtsorganen. Deze wratten worden via sexueel contact overgedragen. Venuswratten kunnen niet met de CryoPen® behandeld worden. Deze aandoening moet door een arts behandeld worden.

Waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkeltjes genoemd, zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Ze komen meestal bij kinderen onder de vijf jaar voor en zijn zeer besmettelijk. Ook deze wratjes kunnen niet met de CryoPen® behandeld worden! Deze wratjes kunt u het beste behandelen met Thuja, een homeopathisch middel.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen:

  • bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen;
  • bij wratten op of rond de geslachtsorganen;
  • bij wratten in het gezicht;
  • bij kinderen jonger dan vier jaar.

Hoe zijn wratten te voorkomen?

Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben, want daarmee maakt u het virus vrij en geeft u de besmetting de kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen verspreid.

Draag daarom altijd schoenen of badslippers op dergelijke plaatsen. Was en droog uw voeten grondig na een bezoek aan sauna, zwembad of sportzaal.

Wat zijn de kosten?

Behandelingen cryotherapie zijn inclusief het verwijderen van eelt op de wrat, eventueel verwijderen afgestorven weefsel en, indien nodig, drukvrij leggen.

Indien men thuis zelf de behandelde plaats drukvrij moet leggen kunt u de benodigde tape in mijn praktijk kopen.