Medisch Pedicure

De medisch pedicure is breed opgeleid. Zij kan alle zo geheten risicovoeten behandelen, deze kunnen ontstaan zijn door b.v. reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing of juist door het uitoefenen van een bepaalde sporten. Maar uiteraard zijn ook mensen zonder risicovoeten van harte welkom om b.v. hun likdoorns te laten verwijderen.

Daarnaast heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van orthesiologie (stukjes maken voor tussen de tenen als er b.v. likdoorns tussen zitten), nagelreparatie bij b.v. een afgebroken of schimmelnagel, nagelregulatie (bij mensen die last hebben van ingroeiende teennagels kan er een beugel op de nagel geplaatst worden om te voorkomen dat deze ontstekingen gaat veroorzaken) en antidruktechnieken b.v. bij mensen met wondjes aan hun voeten. Daarmee vergroot zij de behandelmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblemen om o.a. amputaties te voorkomen.

Samenwerking

De medisch pedicure werkt volgens vastgestelde richtlijnen en weet wanneer de cliënt moet worden doorgestuurd naar de huisarts. De medisch pedicure werkt op doelmatige wijze samen met andere zorgaanbieders zoals b.v. diabetesverpleegkundigen, podotherapeuten, internisten, chirurgen en verbandmeesters.

Kwaliteitsregister

Ook de medisch pedicure moet ingeschreven staan in het kwaliteitsregister pedicures en elke 3 jaar diverse bijscholingen volgen.

Gespecialiseerde en medisch pedicures die in het kwaliteitsregister pedicures staan, zijn pedicures die voldoen aan de onderstaande eisen;

  • Naleven van de hygiëne, arbo en milieu normen.
  • Naleven van de wettelijk verplichte richtlijnen, ten aanzien van Diabetes- en Reuma-aandoeningen.
  • Het behalen van accreditatiepunten door het volgen van bij- en nascholing.

In het Kwaliteitsregister Pedicures kunt u zoeken of de betreffende pedicure een geregistreerde pedicure is, opdat u in aanmerking kunt komen voor evt. vergoedingen van uw ziektekostenverzekeraar.

Vergoedingen

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u, voordat u naar de pedicure gaat, een verwijsbriefje hebben van uw huisarts of specialist.

LET OP!!!! Ieder jaar veranderen de vergoedingen, er zijn grote verschillen tussen de verzekeraars. Lees uw polis goed door! Ik doe er alles aan om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn en u voor een vergoeding in aanmerking te laten komen, maar het is uw eigen verantwoording om gedeclareerd te krijgen en hiervoor verzekerd te zijn!

Per 1 januari 2024 komt u alleen in aanmerking voor een deel vergoeding van de pedicure behandeling als u eerst gezien bent door een Podotherapeut! U kunt daarheen verwezen worden door uw specialist of door uw huisarts indien u verminderde doorbloeding en/of verminderd gevoel heeft en drukpunten. De Podotherapeut stelt een behandelplan op met punten welke de pedicure moet behandelen en die onder het verzekering vallen. In mijn praktijk geef ik alleen volledige behandelingen aan de zgn. risicopatiënten! Dit betekend dat u mijn persoonlijk moet betalen voor de resterende behandeling! b.v. gezonde nagels knippen vallen niet onder de verzekering.

Deze constructie was er al eerder voor patiënten met Diabetes.

In 2023 heb ik een contract met de volgende Podotherapeuten;

H&L

Van Maanen

Voetzorg Friesland

Wassink

Wender